NIS planira eksploataciju gasa i nafte u Republici Srpskoj

Bez autora
Jul 28 2011

Naftna industrija Srbije (NIS) će vršiti istraživanja i eksploatisati sirovu naftu i gas u Republici Srpskoj. NIS je u Republici Srpskoj preko “Jadran naftagasa”, zajedničkog preduzeća koje ima sa ruskim „NjeftegazInKorom“, ostvario pravo na istraživanje i eksploataciju ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na ovoj teritoriji. Naftna industrija Srbije zainteresovana je i za geološka istraživanja na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine. Rešenje o dodeli koncesije za istraživanje i korišćenje ugljovodonika, odnosno sirove nafte i gasa, na celoj teritoriji Republike Srpske, izglasano je na sednici Vlade Republike Srpske, polovinom juna u Banjaluci. Rešenje kojim se odobrava izvođenje istražnih radova važiće za celo područje Republike Srpske. Predviđeno je da u prvoj fazi realizacije projekta, a ona bi trebalo da bude sprovedena tokom ove godine, stručnjaci “Jadran-Naftagasa” obavljaju geološko-istraživačke radove.

NIS planira eksploataciju gasa i nafte u Republici SrpskojNaftna industrija Srbije (NIS) će vršiti istraživanja i eksploatisati sirovu naftu i gas u Republici Srpskoj.

NIS je u Republici Srpskoj preko “Jadran naftagasa”, zajedničkog preduzeća koje ima sa ruskim „NjeftegazInKorom“, ostvario pravo na istraživanje i eksploataciju ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na ovoj teritoriji.

Naftna industrija Srbije zainteresovana je i za geološka istraživanja na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine. Rešenje o dodeli koncesije za istraživanje i korišćenje ugljovodonika, odnosno sirove nafte i gasa, na celoj teritoriji Republike Srpske, izglasano je na sednici Vlade Republike Srpske, polovinom juna u Banjaluci. Rešenje kojim se odobrava izvođenje istražnih radova važiće za celo područje Republike Srpske.

Predviđeno je da u prvoj fazi realizacije projekta, a ona bi trebalo da bude sprovedena tokom ove godine, stručnjaci “Jadran-Naftagasa” obavljaju geološko-istraživačke radove. Ovom fazom je praktično započeo proces istraživanja nafte i gasa od strane ove ćerke firme Naftne industrije u Republici Srpskoj. Čitav ovaj proces će, kako se očekuje, rezultirati otkrićem komercijalnih ležišta ugljovodonika na tom području.

Inače, treba reći da je “Jadran-Naftagas” osnovan 23. decembra 2010. godine sa zadatkom istraživanja i proizvodnje ugljovodonika na teritoriji Republike Srpske. Osnivanju je prethodilo potpisivanje memoranduma o saradnji u oblasti istraživanja i proizvodnje ugljovodonika između NIS-a i “NjeftegazInKora”, kompanije koja u BiH posluje kao strukturni organizacioni deo ruske naftne kompanije “Zarubežnjeft”. NIS u ovoj zajedničkoj kompaniji ima većinsko vlasništvo od 66 odsto udela u kapitalu, a ruski partner, “Njeftegazovaja inovacionaja korporacija” iz Moskve, 34 odsto vlasničkog udela.

Preduzeće je počelo s radom 3. februara ove godine, a svečanosti su prisustvovali generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, generalni direktor “Zarubežnjefta” Nikolaj Brunič, generalni direktor “NjeftegazInKora” Jurij Smirnov, tadašnji ministar energetike Srbije Petar Škundrić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Tokom radova i faza koje predstoje u ovom projektu, radiće se reinterpretacija starih podataka kao i nova takozvana 2D seizmička ispitivanja. Pored ovog projekta i prava koje je NIS dobio, kompanija je zainteresovana i za geološka istraživanja i na području Federacije Bosne i Hercegovine. Preliminarni program investicija razrađen je za minimalnu i maksimalnu varijantu, po kojima se predviđaju investicije u fazi geoloških istraživanja od 13 do 47 miliona dolara, dok je plan kapitalnih investicija od 63 do čak 315 miliona dolara, u zavisnosti od rezultata istraživanja i ostvarene proizvodnje. Ceo projekat realizovaće se po principu „drvo rešenja“. To znači da će realizacija naredne faze projekta zavisiti od rezultata prethodne.

Istraživanja nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske vrše se inače preko 100 godina. Iako postoji određeni broj bušotina sa pojavama nafte i gasa, otkrivenih komercijalnih ležišta nafte još uvek nema, ali se očekuje da ona ipak budu pronađena. Najnovije procene nagoveštavaju potencijalnost rezervi na teritoriji Republike Srpske od preko desetak miliona TEN-a dokazanih rezervi, što može obezbediti proizvodni maksimum do 780.000 TEN-a godišnje. Ovakve rezerve i proizvodne perspektive glavni su motivi za dodatna ulaganja u istraživanje ugljovodonika na prostoru Republike Srpske.

Finansiranje preduzeća biće realizovano kroz korporativne kredite od osnivača nove kompanije, gde će oba akcionara biti zastupljena proporcionalno svom učešću u zajedničkom preduzeću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik